Biserica

Anterioara scolii, viata ecleziastica, de rit crestin-ortodox, a existat din timpuri mai vechi, ea alimentand sufleteste populatia din acest spatiu pitoresc de la poalele carpatice. Intr-un articol, Nicolae Iorga scrie ca „Starchiojdul arata de la început vechea-i biserica, pe care o încunjura un zid de piatra, în care sunt prinse cruci cu inscriptii… e durata din lemn vechi, de pe care se cojesc vapselile chipurilor de sfinti.
Biserica cu hramul ,,Sf. Nicolae” este asezata in vechea vatra a satului de centru, construita în secolul al XVlII-lea din lemn de gorun (o specie a stejarului), acoperita cu sindrila.

Initial, vechea biserica slujind interesele de cult crestin-ortodox ale harnicilor mosneni a fost preluata în 1749 de boierii Macovei, care au ridicat alt lacas nou de închinaciune. Ea a devenit „biserica boiereasca”, „biserica domneasca” sau „biserica mare”, aici fiind si locul de primire al unor reprezentanti ai curtii domnesti ai Tarii Românesti care aveau legatura cu familia boiereasca a Macoveilor. fara a exclude si primirea unor enoriasi din apropierea bisericii. Nicolae Iorga a apreciat în mod deosebit interiorul bisericii, care are o „zugraveala arhaica plina de pricepere si de poezie naiva”. Aceasta biserica este sediul parohiei II si în perioada de dupa 1930 a fost pastorata de preotul seminarist Aurel Stefanescu care a reusit sa ridice in fata clopotnitei o troita din stejar, dedicata eroilor comunei cazuti în razboiul de întregire a neamului 1916—1919.
Din cadrul parohiei II face parte si biserica „Cuvioasa Paraschiva”, construita din dorinta fierbinte exprimata de mosnenii satului Starchiojd, de pe ulita Garbeasca, de a-si fauri biserica lor în afara celei „boieresti”, ce era sub influenta familiei Macovei.
Parohia 1 Starchiojd cuprinde biserica „Sfanta Treime”, situata în partea nordica a satului de centru, pe ulita cu acelasi nume si este con-struita dupa 1850 din piatra si caramida, cu acoperis de tabla. Are trei turle mari si doua mici decorative.
Parohia III Valea Anei cuprinde Biserica din satul Valea Anei, cu hramul „Sfintii arhangheli Mihail si Gavril”, potrivit textului pisaniei „s-a început zidirea în anii mantuirii 1892, pe locul celei vechi, care era construita din lemn pe la anii 1700, fiind terminata in 1911. Biserica „Nasterea Maicii Domnului” din satul Rotarea este a doua componenta a parohiei III Valea Anei.

Harta bisericilor din Starchiojd și zonele vecine

0saves
Dacă ți-a plăcut acest articol, lasă un comentariu folosind secțiunea de comentarii de mai jos. Dacă vrei să primești ultimele articole de pe site pe mail, te poți abona aici .
Tags: